Wonen

Wat zijn de voordelen van een harmonicadeur?

Waaraan de harmonicadeur zijn naam denkt laat zich raden. Net zoals een muziekharmonica vouwen de elementen van een harmonica- of vouwdeur in elkaar wanneer je deze deur openzet. Trek je de deur dicht, dan vouwen de elementen zich uit om zo een ruimte af te sluiten. Dit maakt de harmonicadeur een praktische en bovendien stijlvolle manier om grote openingen af te sluiten.

Bespaar ruimte met een harmonicadeur

Wanneer je ergens een deur plaatst moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je geen meubels of spullen neerzet in de ruimte waar de deur openklapt. Een harmonicadeur werkt in feite als een schuifdeur, en schuif je in een horizontale lijn weg wanneer je hem openzet. Een plant of kastje naast de dichte deur plaatsen is dan ook geen enkel probleem; wanneer je de deur openzet, schuift deze eenvoudig langs deze objecten. In ingevouwen toestand zijn de deuren vaak niet dikker dan een centimeter of 40 tot 50, waarbij het er uiteraard wel van af hangt uit hoeveel panelen je vouwdeur bestaat.

Verdeel en verbind ruimtes wanneer je wil

Een keuken en woonkamer in één grote kamer creëert een gevoel van openheid en ruimte. Soms wil je echter even niet die etenslucht ruiken wanneer je rustig op de bank een boek zit te lezen. Of wil je gewoon even wat privacy wanneer je huisgenoten in de woonkamer gasten ontvangen. Een harmonicadeur is perfect om een ruimte af te sluiten die groter is dan de standaard deurpost, zonder dat je iets definitiefs zoals een tussenwand hoeft te plaatsen. Met een harmonicadeur bepaal jij wanneer je zin hebt in de gezelligheid van een open keuken, of de rust van een gescheiden keuken en woonkamer. Ook voor buiten zijn er fraaie harmonicadeuren, om bijvoorbeeld het terras met de keuken te verbinden op een zomerse namiddag.

Verschillende soorten vouwdeuren

Harmonica- op vouwdeuren winnen rap aan populariteit en zijn dan ook in alle soorten en maten verkrijgbaar. Het bekendst zijn wellicht de houten harmonicadeuren voor binnenshuis, om bijvoorbeeld een ruim appartement op te splitsen in twee kamers. Maar een set goed geïsoleerde vouwdeuren is ook ideaal als terrasdeur. Installeer bijvoorbeeld een set glazen deuren met stevige aluminium frames, om ook met de deuren gesloten een fraaie lichtval in huis te houden. Heb je liever iets klassiekers, ga dan voor een harmonicadeur met een aantal kleine ramen. Veel harmonicadeuren zijn voorzien van een klink, waarmee je de deur in een ruk in het slot trekt. Uiteraard zijn er ook exemplaren op de markt met minder zichtbare grepen.

Isolerende werking

Hoewel vouwdeuren natuurlijk meer scharnierpunten hebben dan conventionele deuren, hoeft dit voor de isolatie niet uit te maken. Houten en kunststof vouwdeuren staan bekend om hun goede isolatie. Zeker in combinatie met rubberen isolatiebruggen langs de vouwpunten houden harmonicadeuren de kou ’s winters uitstekend buiten. Om ook vocht buiten te houden heeft een vouwdeur vaak een drempel, waarover de deuren in- en uitschuiven. Deze drempel kan zorgen voor een lichte verhoging, al kun je het spoor waarover de deuren schuiven ook in de vloer weg laten werken.

Related Articles

Back to top button