Wonen

5 tips voor het verduurzamen van je huis

De aarde warmt op en we ontkomen bijna niet meer aan klimaatverandering. Toch is het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Ook worden de energieprijzen steeds hoger en dat betekent voor velen dat het lastiger is om rond te komen aan het eind van de maand. Allemaal redenen om beter na te denken over je eigen energieverbruik en over manieren waarop je kunt besparen. Hier zijn 5 tips om je huis te verduurzamen. 

Tip 1: Kies voor led verlichting

Led lampen verbruiken 85% minder energie dan traditionele gloeilampen. Dus heb je nog gloeilampen in huis, zorg dan dat je deze vervangt. Ook zijn led lampen beter voor je portemonnee en ze gaan tot wel 20 jaar mee. Led verlichting met dimfunctie zorgt er ook nog eens voor dat je minder energie verbruikt op de momenten dat je niet zoveel licht nodig hebt.

Tip 2: Investeer in zonnepanelen

Uiteraard is dit een voor de hand liggende optie, maar helaas niet betaalbaar voor iedereen. Maar mocht je het kunnen betalen, dan is het de investering zeker waard. Gemiddeld na een periode van 5-10 jaar verdien je de investering in de zonnepanelen terug. Hierna geniet je dus van gratis stroom in huis. De overheid geeft geen subsidie meer voor zonnepanelen, maar je kunt wel de btw terugvragen. Van de totaalkosten voor de aanschaf en installatie geeft de Belastingdienst 21% terug. 

Tip 3: Bespaar op verwarming

Zet je verwarming in de winter niet op 25 graden en kleed je gewoon goed aan in huis. Zet de verwarming ‘s nachts uit, dit is gezonder en bespaard energie. Laat je oude CV ketel vervangen of ga gelijk voor een duurzame warmtepomp. Hiervoor kun je een ISDE-subsidie aanvragen bij de overheid. 

Tip 4: Isoleer je huis goed

Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft. Hierdoor hoef je minder energie te verbruiken. Je kunt hierbij denken aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie en isolatieglas. Ook hierbij kun je gebruik maken van een subsidie. 

Tip 5: Trek apparaten uit het stopcontact

Nieuwere apparaten hebben bijna geen sluipverbruik meer, maar mocht je nog oude apparaten in huis hebt staan: haal ze uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Dit kan behoorlijk wat schelen in energieverbruik. Hierbij kun je denken aan opladers en keukenapparaten. Zelf in stand-by stand kunnen deze apparaten energie verbruiken en dat is natuurlijk zonde.

Related Articles

Back to top button