Wonen

Tips voor een (ver)nieuw(d)e badkamer

Algemene regels voor de badkamer:

Begin altijd met het maken van een plattegrond op de schaal 1 : 20. Kopieer de plattegrond kopieer enkele keren. Teken op een papier een aantal sanitaire toestellen (zoals een wc, verschillende baden enz.) en knip ze uit. Uiteraard ook op schaal 1 : 20. Deze gekleurde papiertjes leg je in de reeds gekopieerde plattegrond en schuif een beetje. I.p.v. een douchecabine, kun je ook kiezen voor één of meer losse muurtjes. Trek die muurtjes nooit door tot het plafond, anders is een soort schutting en zal het meewerken om de ruimte optisch te verkleinen. Het voordeel van een muurtje is dan ook dat de leidingen en kranen dichter bij de instap geplaatst kunnen worden. Dit geeft uiteraard het hoogste gebruiksgemak.

Denk aan de volgende gouden tips:

1. Zet bij een badkamer eerst de volledige plattegrond uit m.b.v. latjes, blokjes of zoiets. Een maatverschil zal dan, voordat er iets is gedaan, onmiddellijk opvallen.

2. Door soms heel iets te schuiven, kan het probleem worden opgelost.

3. Realiseer dat een gemiddeld bad 70 x 170 cm meet. Dit is natuurlijk geen super royaal bad.

4. Probeer altijd een vakman te vinden, die je huis op waarde beoordeeld en het ontwerp leuk vindt. Dat bespaart je een hoop gepraat!

5. Onderschat nooit de prijs. De ervaring leert dat bij een verbouwing, vaak verborgen gebreken hersteld moeten worden. Probeer ook altijd een planning af te spreken.

6. Levertijden zijn soms heel lang, vooral voor sanitair, kranen, stoffen, vloerbedekking, gordijnen, meubelen enz. Reken op drie tot vier maanden.

7. Denk aan goede ventilatie. Een openstaand raam is natuurlijk niet echt handig, althans als ventilatiemiddel. Als de wind er ’s winters op staat heb je een probleem.

8. Overweeg (elektrische) vloerverwarming gecombineerd met één of meerdere (handdoek)radiatoren.

9. Gebruik in een kleine badkamer rustige (lichte) kleuren. Hierdoor zal de badkamer iets groter ogen.

10. Laat in principe een badmeubel niet doorlopen tot de vloer. Een hangend meubel suggereert ruimte.

11. Denk aan schaduwloze make-upverlichting bij de spiegels. Halogeenspots zijn hiervoor minder geschikt. Als je halogeenspots toepast, zorg dan voor een zogenaamd breedstraal effekt!

Related Articles

Back to top button