Gezondheid

Is een lage premie altijd de beste keuze?

Ga je een zorgverzekering afsluiten, dan let je natuurlijk op de kosten. De premie die je maandelijks betaalt is behoorlijk fors, dus als je daarop een beetje kan besparen dan lijkt dat mooi meegenomen. Toch is dat niet altijd het geval. Het kan namelijk ook zo zijn dat je met die goedkopere verzekering uiteindelijk toch duurder uit bent.

Het gaat om de dekking

Natuurlijk wil je niet te veel betalen, het leven is tenslotte al duur genoeg. Dat je bij het afsluiten van een zorgverzekering goed naar de maandelijkse kosten die daarbij komen kijken kijkt, is dus helemaal zo gek nog niet, en valt zelfs zeker aan te raden. Zaak is echter wel dat je ook goed naar de dekking kijkt.

De goedkoopste verzekering, dat is de basisverzekering. Dit is de verzekering die iedere Nederlander verplicht af moet sluiten, en waarvan de overheid de dekking bepaalt. Wil je een zo laag mogelijk premie betalen, dan is dit ook meteen de enige verzekering die je afsluit. Die lage premie, die kan echter verraderlijk zijn. Je denkt misschien goed verzekerd te zijn, maar wist je dat de basisverzekering fysiotherapie in vrijwel alle gevallen niet dekt? Heb je een paar behandelingen nodig, dan betaal je die allemaal zelf. Tel je de kosten daarvan op bij de maandelijkse premie die je al betaalt, dan worden je zorgkosten per jaar opeens een stuk hoger. Dat geldt overigens ook voor tandartskosten, want ook die worden voor volwassenen niet vanuit het basispakket vergoed.

Welke dekking heb je nodig?

Staar je bij het afsluiten van een zorgverzekering dus niet alleen blind op de maandelijkse premie, maar kijk ook naar wat je voor dat geld krijgt. Maandelijks heel weinig betalen klinkt leuk, maar als daarbij hoort dat je voor een groot deel van je kosten zelf opdraait, ben je uiteindelijk duurder uit.

Zaak is om een verzekering te vinden die niet minder, maar ook niet al te veel meer vergoedt dan jij nodig hebt. Dat valt nog niet mee, want je medische conditie laat zich nu eenmaal niet makkelijk voorspellen. Kijken naar wat je in het verleden nodig hebt gehad, en een klein beetje inschatten wat de komende tijd zal brengen, dat lukt meestal echter best aardig. Gebruik je ieder jaar ongeveer acht behandelingen fysiotherapie, dan is het goed om een pakket te kiezen dat er minimaal acht vergoedt. En heeft de tandarts, op een controle na, je hele leven al weinig werk aan je? Dan kun je de verzekering voor tandartskosten misschien juist wat beperkter houden. Zo vind je de ideale verzekering, met een premie die niet hoger is dan hij hoeft te zijn, maar ook niet zo laag dat je regelmatig tegen extra kosten aan zal lopen.

 

 

Related Articles

Back to top button