Wonen

Deze klussen aan je huis zijn ideaal om in de zomer te doen

Wil je je woning opknappen? Vooral als het gaat om de buitenkant van het huis, is het ideaal om dat in de zomer te doen. Dit heeft immers verschillende voordelen. Zo regent het minder vaak, om een van de belangrijkste voordelen te noemen. Welke klussen je ’s zomers allemaal kunt oppakken? Dit zijn onze tips.

Dak opknappen

Het is vaak een flinke klus: het opknappen van het dak. Toch is het eens in de zoveel tijd nodig. Je blijft grote problemen zo namelijk de baas, waaronder lekkage. Of misschien is er al sprake van lekkage. Dan is het natuurlijk helemaal belangrijk om in te grijpen. Mogelijk zijn er nieuwe dakpannen nodig. Of moet er worden gekeken naar de afwerking van je dak. Heb je een plat dak? Dan kun je EPDM dakbedekking aanbrengen, wat je prima zelf kunt doen. Je kunt het hele dak aanpakken of alleen een gedeelte ervan. Het is ook maar net wat hierin nodig is. Vind je het lastig om dat vast te stellen? Laat dan een expert meekijken.

Zonnepanelen installeren

Op steeds meer woningen zijn ze te vinden: zonnepanelen. En hoewel ze het hele jaar door kunnen worden geïnstalleerd, leent de zomer zich hier ook zeker voor. Mooi meegenomen: de zon schijnt ’s zomers natuurlijk vaker en langer, dus dat levert je meteen een goede energiewinst op. Dat is immers toch waar je het voor doet. Ga op zoek naar een professioneel bedrijf die de panelen voor jou op het dak kan plaatsen.

Je kunt je ook laten adviseren over de beste plek op het dak om ze een plek te geven. En als je dan toch al met je dak aan de slag gaat, is het meteen een optie om dit helemaal aan te pakken of op te knappen. Kies voor een kwalitatieve materiaalsoort op je dak, zoals EPDM bij een plat dak of een dak met een lichte helling. Hoe bepaal je nu of je kiest voor EPDM of bitumen? EPDM gaat zo’n twee keer langer mee, waarbij je kunt uitgaan van vijftig jaar. Dat is dus zeker een duurzame keuze.

Tuin bijhouden

Hoewel je het hele jaar rond klusjes in je tuin kunt doen, is de zomer hier zeker een hoofdperiode voor. Met een beetje geluk bloeit er van alles in je tuin, zeker als je er veel planten en bloemen hebt staan. Het kan behoorlijk de spuigaten uitlopen, als je het niet bijhoudt. Genoeg reden dus om het netjes op orde te houden.

Snoei je tuin. Met name struiken en grote planten hebben na verloop van tijd een snoeibeurt nodig. Je kunt zo’n struik perfect in model snoeien. Of juist een beetje weelderig laten. Ook belangrijk? Geef je planten genoeg water. Ga met een gieter aan de gang of installeer een sproeisysteem. Vooral in een wat grotere tuin is zo’n systeem een uitkomst. Heb je een gazon? Dan is een maaibeurt natuurlijk ook noodzakelijk van tijd tot tijd.

Zonwering plaatsen

Heb je last van de warmte in huis? Dan kun je zonwering plaatsen bij de ramen en deuren. Zonwering is er in innovatieve ontwerpen te vinden, waar je je wooncomfort zeker mee kunt vergroten. Ga na of je liever kiest voor bijvoorbeeld rolluiken of een scherm. Om voor verkoeling in huis te zorgen kun je trouwens ook denken aan een airco of ventilatiesysteem, of ga voor een combinatie.

Schilderwerk doen

Moet het schilderwerk weer eens worden gedaan bij je woning? Of dit nu aan de binnenkant of de buitenkant is: je kunt er ’s zomers mee aan de slag gaan. Zo droogt de verf immers ook sneller, wat wel zo praktisch is. Let wel: als het warmer is dan dertig graden Celsius kun je de kwast beter even laten liggen. Dan is het namelijk te heet om te schilderen. Je verf droogt te snel op en dat levert een minder mooi resultaat op. Maar op wat koelere zomerdagen is het dus prima te doen!

Van het dak tot het schilderwerk, het is uiteraard aan jou om te bepalen welke opknapbeurt er nodig is aan je huis. Houd het er in ieder geval netjes bij. En in de zomerperiode heb je zelf misschien ook wat meer tijd om ermee aan de slag te gaan. Ideaal!

Related Articles

Back to top button