Wonen

Klampschotten gebruik je als oeverbescherming

Je wil de oever van het stuk land dat aan het water ligt, beschermen tegen afkalven. Houten klampschotten zijn voor jou eigenlijk de enige juiste optie, want je wil een natuurlijke overgang van grond naar water en andersom. Je wil het lekker groen houden en alles in je tuin en op het land is van natuurlijke materialen.

Maak natuurlijk gebruik van robinia klampschotten

Een klampschot is een houten paneel van horizontale planken die met klampen aan elkaar vastzitten. Een klampschot van Robinia hout heeft een strakke uitstraling en is natuurlijk oersterk. Je kan de houtenK klampschotten gebruiken bij oeverbescherming van visvijvers, sloten, vaarten en ook als grondkering inzetten.

Wat is een klampschot?

Dit klampschot van is gemaakt van Robinia hout. Robinia, ook wel Acacia genoemd, is een Europese hardhoutsoort met de duurzaamheidsklasse I/II. De klampschotten gebruik je als walbeschoeiing of als grondkering. De beschoeiingsschotten zijn vanaf 60 cm hoog met aan de achterzijde een grondkerend doek van 80 cm tot 150 cm hoog. Je plaatst dit klampschot tegen palen die maximaal 50 cm hart op hart staan.

Het plaatsen van klampschotten

Bij het plaatsen van klampschotten is vakmanschap vereist. Je gaat namelijk een constructie aanleggen in het water en in de bodem van je land. De beschoeiing moet lange tijd blijven bestaan en je wil niet dat de grond verzakt. Je moet met allerlei zaken rekening houden, globaal worden de volgende stappen aangehouden:

  1. Je zet eerst houten palen verticaal in de grond op de plaats waar je de beschoeiing wil hebben
  2. Je plaatst de palen 50 cm hart op hart
  3. De palen gaan voor 2/3 in de grond, dus bijvoorbeeld 60 cm boven de grond en 120 cm in de grond
  4. Plaats het klampschot tegen de palen en zet het even tijdelijk vast met lijmklemmen
  5. Het grondkerende doek komt aan de binnenkant, waar straks de aarde tegenaan komt
  6. Als het houten klampschot waterpas tegen de palen zit, monteer je deze met behulp van slotbouten
  7. Nu plaats je houten palen schuin in de grond achter het klampschot
  8. Hieraan bevestig je de trekstangen die je ook weer vastmaakt aan het klampschot
  9. Nu kan de grond weer aangevuld worden

Houten klampschotten als walbescherming in je tuin

Het resultaat mag er zijn! Je hebt nu een mooie strakke oeverbescherming gecreëerd waar je lang van kan genieten. Het plaatsen van houten oeverschotten of beschoeiingswanden is en blijft een specialiteit. Laat je goed adviseren door ervaren hoveniers of aannemers.

Related Articles

Back to top button