GezondheidMoney

Doen: ieder jaar je zorgverzekering checken

Zeg eens eerlijk: hoe vaak kijk jij of je nog goed verzekerd bent? Voor veel mensen zijn verzekeringen dingen die ze eens afsluiten, om er vervolgens nooit meer mee bezig te zijn. Done, check, klaar; niks meer aan doen. Een logische gedachte misschien, zeker omdat het afsluiten en uitzoeken ervan nu eenmaal een saai klusje kan zijn, maar niet heel verstandig. Want onze levens, die staan niet stil. Een inboedelverzekering die tien jaar geleden nog toereikend was, is nu meestal te laag om al onze bezittingen te verzekeren. Maar ook de verzekeringen zelf staan niet stil. De dekking van je zorgverzekering kan zelfs ieder jaar veranderen, en inmiddels al helemaal niet meer bij je passen.

Waarom moet je je zorgverzekering jaarlijks checken?

Heb je je zorgverzekering al heel lang lopen? Dan is de kans groot dat je niet eens meer weer waarvoor je precies verzekerd bent. Maak je helemaal geen zorgkosten, dan merk je daar weinig van. Maar heb je plotseling een behandeling nodig bij de tandarts, of moet je meerdere keren naar een fysiotherapeut, dan kan dat toch tot een vervelende verrassing leiden. Het kan zomaar zo zijn dat je voor (een deel van) de rekening zelf op zal draaien, terwijl je toch dacht goed verzekerd te zijn.

De dekking van je verzekering, die verandert ieder jaar. Bij de meeste mensen bestaat hun zorgverzekering uit twee delen. Om te beginnen is daar de basisverzekering, die voor iedereen verplicht en gelijk is. De overheid bepaalt de dekking hiervan, en past deze ieder jaar een beetje aan. Daarnaast hebben veel mensen een aanvullende zorgverzekering. Deze dekt veel van de kosten die niet in het basispakket zitten, zoals de fysiotherapeut en de tandarts. Ook hiervan verandert de dekking jaarlijks. Je verzekeraar kan bijvoorbeeld meer of minder behandelingen door een fysio zijn gaan vergoeden, of de vergoedingen voor de tandarts hebben aangepast. Het is goed om ieder jaar de veranderingen te bekijken, en dan ook meteen te checken of je nog goed zit. Is er misschien een verzekeraar die hetzelfde pakket aanbiedt tegen een lagere prijs? Ben je verzekerd voor dingen die je nooit gaat gebruiken, en kun je met een ander pakket goedkoper uit zijn? Of zijn er juist kosten die je wel maakt, maar die niet door je huidige verzekering gedekt worden?

Je hebt maar één keer de kans

Iedere verzekeraar maakt in de laatste maanden van het kalenderjaar zijn nieuwe premies en dekkingen bekend. Zodra de zorgverzekering premies van 2023 er zijn, is het zaak om in actie te komen. Overstappen kan namelijk alleen per 1 januari. Ben je te laat, dan moet je dus een heel jaar wachten. Maak er daarom een gewoonte van om zodra je de nieuwe voorwaarden van jouw zorgverzekering ontvangt, meteen te kijken of je nog goed zit, of dat een andere zorgverzekering kiezen verstandiger is. Dan weet je zeker dat je op tijd bent, en weer voor een jaar op de beste plek zit.

Related Articles

Back to top button