Wonen

Aanpassen of vertrekken?

Wanneer je huidige woning niet meer aan je wensen of eisen voldoet, heb je vaak grofweg twee opties. Ga je je bestaande woning aanpassen, of kies je ervoor om te verhuizen naar een woning die al wel helemaal bij je past? Dat is een keuze die je vaak nog niet zo gemakkelijk kunt maken, en waarbij je veel dingen mee moet nemen in he beslissing.

Is het perfecte huis wel te vinden?

Wanneer je niet meer prettig woont in je bestaande huis, is het goed om eerst eens op papier te zetten wat er nu precies niet meer bevalt. Is het huis te groot of juist te klein? Staat het in een buurt waar je liever niet woont? Of is het de binnenkant waar het mis gaat? Zijn er bijvoorbeeld obstakels in te vinden waar je steeds meer moeite mee krijgt, zit de trap je bijvoorbeeld steeds meer in de weg nu je wat slechter ter been raakt, of past de badkamer niet meer bij wat je nodig hebt?

Door op te schrijven wat je precies wenst of zelfs echt nodig hebt in een woning, kun je ook gaan kijken of dit überhaupt ergens te vinden is. Bestaat er wel een huis dat aan al je wensen en eisen voldoet, en zo ja, wat moet je daarvoor betalen? En heb je dit budget wel? Door op deze manier een goede check te doen weet je of op zoek gaan naar een andere woning sowieso wel nuttig is, en dat is goed om te weten voor je een knoop doorhakt.

Er kan vaak meer dan je denkt

Is verhuizen geen optie, op basis van bovenstaande vragen of omdat je je huidige woning eigenlijk helemaal niet wilt verlaten? Dan is de keuze eigenlijk snel gemaakt. Dan kun je je bestaande woning beter zo goed mogelijk aan je nieuwe wensen en eisen aanpassen. Een woning kleiner maken is iets dat niet kan, net als de buurt waar hij in staat veranderen. Maar verder kun je hem vaak beter aanpassen dan je vooraf zou denken. Met een traplift kun je de trap bijvoorbeeld snel van je lijstje met obstakels afstrepen. Trapliften van Handicare worden op de bestaande trap geplaatst, en nemen nauwelijks extra ruimte in beslag.

Ook badkamer, keukens en zelfs kamers kunnen vaak makkelijk worden aangepast. Bad eruit, douchecabine erin. Of wat muren anders plaatsen, zodat je extra kamers kunt creëren, of juist minder, maar dan grotere. Een verbouwing neemt wat weken in beslag, maar kan je huis in veel gevallen wel klaar maken voor de toekomst die je in dit huis door wilt brengen. En dat is het best waard, toch?

Related Articles

Back to top button