Zo worden facturen voortaan direct betaald
Als ondernemer herken je de volgende situatie waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, netjes een factuur opgesteld en verstuurd, maar je hoort vervolgens niks meer. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, maar helaas niet zeldzaam. Zeker wanneer je per maand meerdere facturen moet versturen, is het wel zo fijn als deze op een redelijke termijn worden betaald. Maar als dat niet zo is, dan moet je er weer achteraan en dat is niet bepaald goed voor je klantenrelaties. Mocht je dit herkennen, dan hebben we goed nieuws voor je. Er is namelijk een oplossing voor, genaamd factoring. In dit artikel leggen we alles wat je moet weten over factoring uit, dus lees snel verder!
Het verkopen van facturen
Factoring is het makkelijkst uit te leggen als een manier om je facturen direct betaald te krijgen tegenover een vergoeding. Je kunt het zien als facturen verkopen. Dat doe je aan een factoringmaatschappij, die bij de verkoop ook direct de inning van de debiteur overneemt. Zo ben je als ondernemer dus niet alleen van een factuur af, maar zie je ook een snelle betaling tegemoet en hoef je je niet meer te bekommeren om het debiteurenbeheer. Dit zorgt er ook voor dat de relaties met je klantenkring beter kunnen worden, omdat je niet meer achter facturen aan hoeft te zitten.
Twee populaire vormen van factoring zijn traditionele factoring en American factoring. Bij traditionele factoring neemt de factoringmaatschappij het hele debiteurenportefeuille over, maar doet dat wel onder strenge voorwaarden en een contract van vaak minimaal twee jaar. Daar tegenover staat dan weer dat er een relatief lage factorfee wordt gehanteerd op de facturen. American factoring werkt eigenlijk het tegenovergestelde: minder strenge contracten, minder facturen en een hogere factorfee.
De kosten van factoring
Hierboven hebben we het gehad over een factorfee. Een factorfee is de vergoeding die de factoringmaatschappij inhoudt op de factuur die je aan hen verkoopt. Bij traditionele factoring ligt de factorfee relatief lager, omdat de factoringmaatschappij alle facturen van het bedrijf of de ondernemer doorverkocht krijgt. Bij American factoring mag een bedrijf of ondernemer zelf weten welke facturen er doorverkocht worden, maar deze afspraak komt dus wel tegenover een relatief hogere prijs te staan. De factoring kosten zijn daarmee afhankelijk van de afspraken die worden gemaakt met de factoringmaatschappij en deze worden uiteraard vastgelegd in het contract.
Bij American factoring is dat contract doorgaans korter dan bij traditionele factoring. De zekerheid die een factoringmaatschappij krijgt van de afspraken met een bedrijf of een ondernemer is dus ook terug te zien in de factorfee. In principe kan een bedrijf van elke grootte profiteren van factoring, mits het bedrijf een aanzienlijk debiteurenportefeuille heeft en maandelijks of op regelmatige basis veel facturen moet versturen.
Natuurlijk is de kans groter dat dit het geval is bij een groot bedrijf, maar ook MKB en ZZP kunnen profiteren van factoring. Samengevat, is factoring een handige manier om snelle betalingen tegemoet te zien en af te komen van het debiteurenbeheer.