Tips

Binnenkort 18 jaar? Dit moet je regelen!

Word je binnenkort 18 jaar? Gefeliciteerd! Het is natuurlijk een bijzondere leeftijd: je bent straks officieel volwassen. Daar komt bij kijken dat je verschillende dingen moet regelen. Je kunt er al op tijd mee beginnen – dan heb je het ook maar gehad. Dit zijn onze tips.

Eigen zorgverzekering

Totdat je 18 jaar wordt, ben je gratis verzekerd in het zorgpakket van je ouder(s) of verzorger(s). Maar als je volwassen wordt, is het belangrijk dat je een zorgverzekering afsluit. Ga op zoek naar een passende zorgverzekering 18 jaar. Je hebt verschillende keuzes. Sluit een eigen zorgverzekering af, blijf verzekerd bij het zorgpakket van je ouders en pas niets aan, of blijf verzekerd bij het zorgpakket van je ouders en pas iets aan. Denk er goed over na welke keuze je hierin wilt maken.

En dan is er nog iets om op te letten. Je kunt namelijk enkel een basisverzekering hebben, of ook een aanvullende verzekering afsluiten – voor fysio of tandzorg bijvoorbeeld. Het is in ieder geval makkelijk om een eigen zorgverzekering af te sluiten bij VinkVink: dit gaat grotendeels online. Zoek trouwens ook meteen uit of je recht hebt op zorgtoeslag, zodat je weer een deel of het volledige bedrag terugkrijgt.

Andere verzekeringen

Hoewel de zorgverzekering toch wel de belangrijkste verzekering is, zijn er nog meer verzekeringen om eventueel aan te vragen. Een inboedelverzekering bijvoorbeeld, als je op jezelf gaat wonen. Ook in een studentenhuis kan er worden ingebroken of kan er brand ontstaan: daar kun je jezelf maar beter tegen verzekeren.

Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen het risico van aansprakelijkheid, bijvoorbeeld als je een ander laat struikelen of iemands spullen beschadigt. Ben je van plan om te gaan reizen? Dat is een geweldig vooruitzicht: ga lekker op ontdekkingstocht. De wereld ligt immers aan je voeten. Regel wel van tevoren de afsluiting van een reisverzekering, optioneel in combinatie met een annuleringsverzekering. 

Studiefinanciering

Ga je studeren? Kijk dan alvast naar het aanvragen van studiefinanciering. Zeker als je al bezig bent met de studie! Veel studenten hebben recht op studiefinanciering, of je nu thuis blijft wonen of uit huis gaat. Het is zo gepiept om dit aan te vragen. Je hebt tevens de mogelijkheid om geld te lenen als je studeert. Denk hier goed over na, want geld lenen kost geld.

Wooninstantie

Misschien ben je van plan om binnenkort uit huis te gaan, op kamers bijvoorbeeld. Het kan slim zijn om je alvast in te schrijven bij een wooninstantie, in de plaats of gemeente waar je wilt gaan wonen. Dit kan namelijk zodra je 18 wordt.

Er zijn verschillende wooninstanties te vinden, die bijvoorbeeld gericht zijn op studentenhuisvesting. Verder kun je je inschrijven bij wooninstanties voor sociale woningen. Hier is vaak namelijk een wachtlijst voor, wat betekent dat je je maar beter zo vroeg mogelijk kunt inschrijven om hier gebruik van te maken in de toekomst. Precies: het is belangrijk om ook alvast een beetje verder vooruit te gaan kijken, als je 18 wordt.

DigiD aanvragen

Je hebt voor verschillende online regelzaken een DigiD nodig, een soort digitaal identiteitsbewijs. Dit kun je aanvragen als je 18 wordt, wat nog zo’n belangrijke to do is. Via DigiD vraag je onder andere studiefinanciering en toeslagen aan, waar je natuurlijk wel aan de slag mee wilt kunnen gaan.

Bankrekening

Het kan zo zijn dat je bankrekening, zoals je spaarrekening, nog staat ingesteld als een kinderrekening. Meestal wordt dit automatisch omgezet als je 18 wordt, maar je kunt voor de zekerheid contact opnemen met de bank. Vraag na hoe het zit met je bankrekening, zodra je de volwassen leeftijd bereikt. De laatste tip: probeer natuurlijk ook wat te sparen, al is het maar een beetje geld per maand. Het is handig om een buffer op te bouwen, aangezien je nu meer zelf moet betalen.

Het is hartstikke leuk, 18 jaar worden. Hoog tijd om dat te vieren! Maar denk ook even aan de bovenstaande regelzaken, zodat alles op rolletjes loopt.

Related Articles

Back to top button