Wonen

Dakgoot niet goed schoon? Dit kan er gebeuren

De dakgoot is een belangrijk onderdeel van de woning. Toch wordt het schoonmaken van de dakgoot vaak over het hoofd gezien. Dit is niet sim, want hierdoor kunnen er allerlei problemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een overstroming van de goten wanneer het regenwater niet goed kan worden afgevoerd. Om je aan te moedigen om toch echt aan de slag te gaan met dakgoot schoonmaken leggen we je in dit artikel uit wat de risico’s zijn. Op die manier kun je de gevaren op tijd herkennen en voorkomen dat je hierdoor schade oploopt.

Een verstopte dakgoot

Wanneer er veel bladeren, takken en ander vuil in de dakgoot belanden raakt deze uiteindelijk verstopt. Een verstopte dakgoot heeft grote gevolgen voor de veiligheid in en om de woning. Het kan voor verschillende soorten waterschade zorgen, zoals houtrot, schimmel en lekkages in huis. Je kunt een verstopte dakgoot vaak herkennen aan opvallend veel vliegen of muggen bij de dakgoot, vochtige plekken op de buitenmuur, of aan gras dat in de goot groeit. Ga direct over op het schoonmaken van je dakgoot wanneer je een van deze aanwijzingen herkent!

Een lekkende dakgoot

Door verstopping, achterstallig onderhoud, of verkeerd uitgevoerd onderhoud (zoals met een metalen schep de goot leegscheppen waardoor het plastic beschadigd raakt) kan de dakgoot uiteindelijk kapot gaan. Een barst in de goot zal direct voor een lekkende dakgoot zorgen. Bij slechte weersomstandigheden met veel regen kan dit al snel zorgen voor enorme waterschade. Neem een lekkende dakgoot dus serieus en repareer of vervang de goot wanneer je een lek ontdekt, hoe klein deze ook nog lijkt te zijn.

Zo voorkom je problemen met de dakgoot

Om schade door een verstopte en lekkende dakgoot te voorkomen kun je het beste de dakgoot regelmatig schoonmaken. Dit is hoe je dit het beste aanpakt:

  • Ga minstens één keer per jaar het dak op om de dakgoten vrij te maken van oude bladeren, mos, takjes en ander vuil.
  • Het is het slimst om dit aan het einde van de herfst te doen, in november, wanneer de bomen net kaal zijn.
  • Om verstopping te voorkomen kun je een bladrooster in de dakgoot plaatsen. De bladeren vallen dan niet in de goten maar op het rooster. Dit rooster moet wel jaarlijks worden schoongemaakt, maar dit is een stuk sneller gedaan dan een hele dakgoot.
  • Zie je het niet zitten om zelf het dak op te gaan? Schakel dan een professional in die het onderhoud voor je uitvoert.

Related Articles

Back to top button