Gezondheid

Afvallen? Met deze tips maak je het een stuk makkelijker

Het nieuwe jaar is begonnen! Dat betekent dat we weer massaal gaan werken aan onze doelen. Veel mensen zijn niet tevreden met hun gewicht. Daarom staat ‘afvallen’ ook vaak op het goede voornemens lijstje. Toch lijkt er een terugkerend thema te zijn: bijna iedereen vindt het moeilijk om ook echt gewicht te verliezen. Mensen leggen de lat vaak té hoog voor zichzelf, waardoor je hersenen de taak te groot vinden. Het eindresultaat? Dat je het, net als de voorgaande jaren, opgeeft. Herken je jezelf hierin en wil je dit jaar écht een verschil maken? Lees dan vooral verder, want in dit artikel geven we je twee tips die het echt makkelijker maken om af te vallen.

Ontdek hoe calorieën echt werken

Als het aankomt op afvallen zijn calorieën heel belangrijk. Dit is informatie die je misschien wel kent, maar het kan zo zijn dat het allemaal een beetje vaag klinkt. Let op, we gaan heel concreet uitleggen waarom calorieën van belang zijn als het aankomt op gewicht. Iedereen verbrand een X aantal calorieën per dag. Als je evenveel calorieën verbruikt als dat je consumeert, blijf je op gewicht. Als je minder calorieën eet dan dat je verbrandt, val je af en vice versa. Eén kilo staat gelijk aan ongeveer 7000 calorieën, dat betekent dat je wekelijks 3500 calorieën minder moet eten dan dat je verbruikt om een halve kilo per week af te vallen. Snap je hem? Om dit goed te kunnen doen, moet je weten hoeveel calorieën je verbruikt en consumeert. Je kunt je BMR uitrekenen, dat geeft je een indicatie van het aantal calorieën dat je dagelijks verbruikt. Als je erachter wilt komen hoeveel je consumeert, kun je dit het beste bijhouden door middel van een app zoals Lifesum of MyFitnessPal. Je hebt echt geen sportschool abonnement nodig om meer te verbranden: je kunt ook erg goed afvallen met wandelen, omdat wandelen ook calorieën verbrand!

Denk in micro doelen

Als het aankomt op afvallen is één van de grootste fouten dat we meteen te veel willen. Als we grote doelen voor ogen hebben, is het vooruitzicht erg ver. Als je op een gezonde en duurzame manier wilt afvallen, moet je er rekening mee houden dat je ongeveer een halve kilo per week verliest. Dat betekent dus ook dat je geen twintig kilo in een maand kunt verliezen. Toch is dit best wel moeilijk. Als je jouw doel hebt gesteld, wil je deze namelijk zo snel mogelijk verwezenlijken. Juist daarom is onze eerste tip om iets kleiner te gaan denken. Probeer niet te denken: ‘ik wil zo snel mogelijk twintig kilo afvallen’, maar denk iets kleiner. Neem elke ochtend een momentje om jouw dagelijkse doelen te bepalen. Een voorbeeld van zo’n doel is: ‘ik wil vandaag 500 calorieën minder eten dan dat ik verbrand’ of ‘ik ga vandaag extra bewegen’. Op deze manier houd je de doelen klein, tastbaar en werk je toch naar jouw macro doel toe!

Wil je vandaag nog beginnen? Stel het micro doel om vandaag 10.000 stappen te zetten.

Related Articles

Back to top button